top of page

De toren van de Sint Maartenskerk in de Tielse binnenstad krijgt een meekijkcamera. Als het carillon speelt, kan de liefhebber waar dan ook ter wereld een deel van het centrum beloeren.

Bernardo van Hal 28-11-23, 11:55 Laatste update: 28-11-23, 13:38

van de De Gelderlanderapp

Het is een initiatief van de stichting Carillon, die via een livestream het klokkenspel ‘bij de mensen thuis wil brengen’. Binnen komen camera's op de beiaardier én het carillon, de buitencamera kan 180 graden rond, dus de oostelijke helft van de binnenstad – richting de Waal – laten zien.

Omdat de kerktoren een rijksmonument is en er iets aan de buitenzijde gemonteerd wordt, heeft ook de monumentencommissie ernaar gekeken. Die is akkoord, met slechts één opmerking over de kleur van de camera: die moet níet, zoals gebruikelijk, fel wit zijn.

Dat steekt lelijk af bij de steenkleur van het historische bouwwerk. Alleen een donkergrijs exemplaar is acceptabel, zeker omdat het om een wat forsere camera gaat die vanaf hoogte goed zicht moet leveren.

De stichting Carillon wil de digitale service in september in gebruik nemen, als het klokkenspel zestig jaar bestaat.

St. Maartenstoren.webp

                    Sinterklaasliedjes op het Tielse carillon

Op zaterdag 25 november, als Sint Nicolaas en zijn Pieten weer in Tiel zijn aangekomen, speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek sinterklaasliedjes op het Tielse carillon.

Na afloop van de aankomst van Sinterklaas strooit Wim van 16.00 – 17.00 uur

vrolijke liedjes rond vanaf de Sint Maartenstoren.

Deze bespeling wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden van het CarillonTiel!

Wim Ruitenbeek als Pieterbaas achter het carillon

Wim Ruitenbeek speelde als openingsnummer Open Monumentendag 10 september 2023 een compositie van Jos Meridon, kapelmeester van het Tielsch Stedelijk Muziekcorps, ‘Souvenir de Tiel’.
Het lied werd gecomponeerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan het TSM (het latere KTSM) in 1921. Tiel verkeerde het pinksterweekend 1921 in Franse sferen om het jubileum groots te vieren.
Zie De Nieuwe Kroniek van de Oudheidkamer Tiel e.o. van december 2012  ‘Klein Parijs en Droomland - Het Tielse pinksterweekeinde van 1921’ geschreven door Emile Smit.

bottom of page